+36-30/521-3232 drlevayendre@gmail.com

Ingatlanjogász Szeged

Az ingatlan adásvételi szerződéseket minden esetben ügyvédnek kell ellenjegyeznie. Az ingatlanokat érintő jogügyletekben és azok lebonyolításában mindkét fél érdekeit képviselem. Cél, hogy az általam készített szerződések megfelelnek a jogszabályban előírtaknak.

Ingatlan adásvétel ügyvédi irodámban, Szeged belvárosában, kellemes környezetben, előzetes bejelentkezés alapján várom a meglévő és leendő ügyfeleimet. Forduljon hozzám bizalommal ingatlan adásvétellel, ingatlancserével, ajándékozással, ingatlanbérlettel, ingatlanhasználati szerződésekkel kapcsolatban.

Ingatlanjogon belül az alábbiakban tudok segíteni

Ingatlan adásvétel, ingatlancsere

Ingatlan ajándékozás

Ingatlanbérlet, ingatlanhasználati szerződések írása

Közös tulajdon megszüntetése peren kívüli illetve peres úton

Haszonélvezeti jog alapítása és megszüntetése

Társasház alapítás, társasházak képviselete

Teljes körű képviselet a földhivatali és más hatóságok előtti eljárásokban

Ingatlan adásvételi szerződés menete

Szerződéskötés előtt mind az eladó, mind a vevő megküldi részemre emailben a szerződéskötéshez szükséges adatokat. Hitel esetén még szükséges a hitelt nyujtó bank elvárásaira a szerződéshez. Szerződéskötés előtt a legfrissebb tulajdoni lapot lehívom a Földhivatal nyilvántartásából, és ellenőrzöm, hogy nincs-e rajta teher.

Ezután megírom az adásvételi szerződés tervezetét, amit mindkét félnek emailben továbbítok ellenőrzésre. Itt természetesen bármit lehet módosítani, amennyiben mindkét fél beleegyezik.

Ha mindkét fél megfelelőnek találja az adásvételi szerződést akkor a szerződő felek személyesen megjelennek a szegedi irodámban aláírni a szerződést.

Az adásvételi szerződés alárása és ellenjegyzése után a lehető leghamarabb elviszem a szerződés a Földhivatalba. Amint a Földhivatal megküldi részemre az ingatlan bejegyzését, azt továbbítom az ügyfelemnek.

Ingatlanjogász Szeged

Mikor jár illetékmentesség?

Illetékmentesség 6 esetben jár:

Házastársként, testvérekként, egyenes ági rokononként. Az illetékmentes vagyonátruházás tulajdonképpen egyenlő az ajándékozással. Fontos tudni, hogy az illetékmentesség a házasság felbomlása után is megmarad: válás esetén illetékfizetés nélkül lehet kivásárolni a másik felet, özveggyé válás esetén pedig nincs kötelező illetékfizetés az örökölt ingatlanra.

Építési telek vásárlása esetén, akkor, ha négy éven belül, a telek hasznos alapterületének legalább 10%-át elérő ingatlant építünk.

30 millió forint értéket nem meghaladó új építésű ingatlan vásárlása esetén akkor, ha négy éven belül, a telek hasznos alapterületének legalább 10%-át elérő ingatlant építünk.

Ha az újonnan vásárolt ingatlanunk nem haladja meg az előző ingatlan értékét. Ez abban az esetben igaz, ha a régi ingatlanunk eladása utáni három éven belül sor került az új ingatlan megvásárlására.

Ha a Magyar Állam, önkormányzat, egyházi jogi személy, köztestület, vagy közhasznú nonprofit szervezet minőségében vásárolunk ingatlant.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybevételével vásárolt ingatlan esetén szintén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.

Ingatlan vásárlása után a vagyonszerzési illeték mértéke

A vagyonszerzési illeték mértéke függ a megvásárolt ingatlan árától, vagyis az adásvételi szerződésben feltüntetett összegtől.

A vagyonszerzési illeték a jogszabály szerint a vételár 4%-a. Vagyis egy 100 milliós ingatlan esetén a vagyonszerzési illeték összege 4 millió fotint. Viszont, ha az ingatlan értéke 1 milliárd forint felett van, akkor az illeték 2%-ra csökken, és összességében nem haladhatja meg a 200 millió forintot.

Problémája van és jogi tanácsadásra lenne szüksége?

Kérjen időpontot vagy írjon üzenetet és egy jogi tanácsadás keretében tájékoztatom Önt a tényekről és a lehetőségekről.
Az üzenetekre 24 órán belül válaszolok.