+36-30/521-3232 drlevayendre@gmail.com

Ingatlan, adásvétel

Az ingatlan adásvételi szerződéseket minden esetben ügyvédnek kell ellenjegyeznie. Az ingatlanokat érintő jogügyletekben és azok lebonyolításában mindkét fél érdekeit képviselem. Cél, hogy Az általam készített szerződések megfelelnek a jogszabályban előírtaknak.

Ingatlan adásvételi szerződés menete

1. Szerződéskötés előtt mind az eladó, mind a vevő megküldi részemre emailben a szerződéskötéshez szükséges adatokat. Hitel esetén még szükséges a hitelt nyujtó bank elvárásaira a szerződéshez. Szerződéskötés előtt a legfrissebb tulajdoni lapot lehívom a Földhivatal nyilvántartásából, és ellenőrzöm, hogy nincs-e rajta teher.

2. Ezután megírom az adásvételi szerződés tervezetét, amit mindkét félnek emailben továbbítok ellenőrzésre. Itt természetesen bármit lehet módosítani, amennyiben mindkét fél beleegyezik. 

3. Ha mindkét fél megfelelőnek találja az adásvételi szerződést akkor a szerződő felek személyesen megjelennek a szegedi irodámban aláírni a szerződést.

4. Az adásvételi szerződés alárása és ellenjegyzése után a lehető leghamarabb elviszem a szerződés a Földhivatalba. Amint a Földhivatal megküldi részemre az ingatlan bejegyzését, azt továbbítom az ügyfelemnek.

Mikor jár illetékmentesség?

Illetékmentesség 6 esetben jár:

Házastársként, testvérekként, egyenes ági rokononként. Az illetékmentes vagyonátruházás tulajdonképpen egyenlő az ajándékozással. Fontos tudni, hogy az illetékmentesség a házasság felbomlása után is megmarad: válás esetén illetékfizetés nélkül lehet kivásárolni a másik felet, özveggyé válás esetén pedig nincs kötelező illetékfizetés az örökölt ingatlanra.

Építési telek vásárlása esetén, akkor, ha négy éven belül, a telek hasznos alapterületének legalább 10%-át elérő ingatlant építünk.

30 millió forint értéket nem meghaladó új építésű ingatlan vásárlása esetén akkor, ha négy éven belül, a telek hasznos alapterületének legalább 10%-át elérő ingatlant építünk.

Ha az újonnan vásárolt ingatlanunk nem haladja meg az előző ingatlan értékét. Ez abban az esetben igaz, ha a régi ingatlanunk eladása utáni három éven belül sor került az új ingatlan megvásárlására.

Ha a Magyar Állam, önkormányzat, egyházi jogi személy, köztestület, vagy közhasznú nonprofit szervezet minőségében vásárolunk ingatlant.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybevételével vásárolt ingatlan esetén szintén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.